Klassisk Råraka

4 portioner
Enkelt och suveränt gott
800 g fast potatis
Salt&peppar
Grådö smör
1 burk Löjrom (eller stenbitsrom)
2 dl Grådö Crème Fraiche
Rödlök och Gräslök
Tillagning:
Skala och riv potatisen, blanda med salt och peppar. Stek rårakor i smör.
Toppa med Löjrom, Crème Fraich, rödlök och gräslök.
Smörstekt torskrygg med stuvad sparrispotatis
4 porttioner
1kg sparrispotatis
4 dl Grådö grädde
1 grönsaksbuljongtärning
50 g färsk bladspenat
1 näve färsk bladpersilja hackad
Saften från 1 citronklyfta
lite riven muskot
2 msk mjöl
1-2 tsk örtsalt
svartpeppar från kvarn
en klick Grådö smör
750 g Torskrygg
1/2 dl mjöl
salt och svartpeppar och 1 stor klick Grådö smör
Tillagning
Skala och koka potatisen, smält smör i en kastrull och rör ner mjöl, häll på grädde och låt koka ihop med det andra, utom persiljan som tillsätts i slutet.
Salta och peppra fisken, vänd i mjöl, stek den gyllene i mycket smör och ös under tiden. Blanda den kokta potatisen med stuvningen. Servera ned citron, broccoli eller vad du gillar.
Skaldjurspasta

4 portioner
1 kg frysta räkor med skal
3 klyftor vitlök
1 klick Grådö smör
Salt &svartpeppar
2 Charlottenlökar
1 pkt soltorkade tomater
100g tinad bladspenat eller färsk
2 msk vetemjöl
5 dl Grådö grädde
1 tärning grönsaksbuljong
1/2 citron
2 dl riven Grådö Jubileumsost eller Grådö Specialost
Tillagning:
Tina en påse räkor, skala. Hacka vitlök och charlottenlök, strimla soltorkade tomaterna och tillsätt tillsammans med spenaten, salt och svartpeppar. Fräs allt i smör en stund. Strö över mjöl och tillsätt grädde, buljong
tärning citron och riven ost. Smaka av med svartpeppar. Tillsätt räkorna sist så att dom bara blir varma. Servera med pasta och en sallad.
Pasta med kyckling

4 portioner
600 g kycklingfilé
3 dl Grådö grädde
1 stycken hönsbuljongtärning
vitlökspeppar
15 g bladspenat
1-2 dl Grådö Jubileumsost
Några soltorkade tomater
Tillagning
Stek kycklingfilé i bitar, salta och peppra. Häll på grädde, hönsbuljongtärning, vitlökspeppar, bladspenat och riven Grådö Jubileumsost, tillsätt strimlade soltorkade tomater och låt allt puttra en stund. Pressa på lite citron och servera med pasta och en grönsallad
Halloumi/Grillost våffla

4 portioner
2 paket grillost
potatismjöl
smör till gräddning
Tillagning:
Riv osten grovt och pudra över lite potatismjöl och vänd runt. Smörj in våffeljärnet med rikligt med smör innan du gräddar. Fördela ca 1/4 av osten till en våffla. Grädda till den blivit gyllenbrun och frasig. Toppa med vad du tycker är gott t.ex. räkor, Crème Fraiche med pepparrot och dill.
Lime och citronsill

2,5 dl Crème Fraiche
2 msk majonäs
2 msk stenbits eller annan rom
1/2 citron
1/2 Lime
1 paket 5 minuters sill
Rör ihop Crème Fraiche, majonäs och rom. Riv i skal och ha i saften av både citron och lime, Skär sillen i bitar och rör ner. Smaka av och öka på något om du vill.
Jubileums gratinerad kycklingfilé

4 portioner
ca 600 g kycklingfile
eller kycklinglårfile
2 dl Grådö grädde
1 dl Grådö Creme Fraiché
1-2 msk kycklingfond
125 g riven Grådö Jubileumsost
1 tsk Dijonsenap
2 msk torkad Dragon
coctailtomater
svartpeppar
örtsalt
Grådö smör till stekning
Tillagning:
Sätt ugnen på 200 g
Skär upp kycklingen i större bitar. Bryn bitarna i smör. Krydda med örtsalt och lägg upp i en ugnsfast form.
Blanda ihop övriga ingredienser utom tomaterna i en bunke. Häll blandningen över kycklingen. Dela tomaterna på hälften och lägg i formen.
Ställ in i ugnen och låt gratineras i cirka 30-40 minuter tills allt har fått en vacker färg och kycklingen är helt tillagad.