Lövbiff med lökgrädde

4 portioner

Ibland är det enklaste också det godaste. Det är bara att acceptera.


4 lövbiffar
2-3 stora gula lökar
en klick Grådö Smör
2 dl Grådö vispgrädde
1 tsk soja
salt
peppar




Skala och strimla löken. Bryn den långsamt i smör i en stekpanna. Häll på grädde och soja när löken är gyllenbrun och mjuk. Låt grädden långsamt koka in. Smaka av med peppar. Stek köttet, krydda med salt och peppar. Servera med potatis, sallad och gräddsås.

Skaldjurspaj

Använd gärna en form med löstagbar kant.
Pajdeg:
3 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
115 g Grådö Smör
ev. 2 msk Grådö Crème Fraiche,
gör degen spröd

Fyllning:
100 g champinjoner
en klick Grådö Smör
2 krossade vitlöksklyftor
200 g grön sparris (fryst eller burk)
100 g crabsticks
en liten burk musslor (150 g)
3 dl Grådö Vispgrädde
200 g skalade räkor
3 ägg
1 dl riven ost
salt och peppar


Värm ugnen till 225°. Nyp ihop ingredienserna till pajdegen eller kör den i matberedare så att den precis bara hinner forma sig till en boll.Tumma ut degen i pajformen, spara gärna lite deg till dekoration, och ställ formen kallt en stund. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Skiva champinjonerna och fräs dem i lite smör. Lägg sedan i väl avrunnen sparris samt vitlök. Låt alltsammans bli genomhett, krydda med salt och peppar. Lägg detta i botten på pajskalet. Fyll på med crabsticks och musslor. Vispa ihop grädde, ägg och ost. Krydda smeten med salt och peppar och slå den i pajskalet. Grädda i 200° 30 min eller tills fyllningen stelnat. Täck gärna med folie i början.

Snabb fiskgratäng

1 portion

1 spättafilé
1 näve bladspenat
1 tomat, skivad
1/2 dl Grådö Lätt Crème Fraiche. Salt och peppar
2 msk riven ost


Så här lätt gör du en fiskgratäng för en person. Lägg en spättafilé på en bädd av bladspenat, toppa med en tomatskiva och crème fraiche. Salta och peppra efter smak. Strö över riven ost. Gratinera i 200° i 15 minuter. Servera med ris.

Korvstrimmel i god sås

4 portioner

400-500 g falukorv
1 gul lök
1 paprika
en bit purjolök
en klick Grådö Smör
2 1/2 dl Grådö grädde
soja
peppar


Skär korv och grönsaker till strimlor. Fräs först löken, sedan paprika, korv samt purjo. Häll på grädden och låt det hela koka ihop ett par minuter. Smaka av med soja och peppar. Servera med pasta.